Wanneer naar de algemeen fysiotherapeut
Als bewegen niet meer vanzelf gaat!
Thuis, in uw vrije tijd en/of op het werk bent u altijd in beweging. Als dit moeizaam gaat of niet meer lukt, kan de fysiotherapeut u weer op de goede weg helpen. Ook kunt u bij de fysiotherapeut terecht op het moment dat u de klachten juist wilt voorkómen. De fysiotherapeut is tenslotte de expert in houding en beweging!
Het eerste bezoek
De fysiotherapeut doet een intake. Deze bestaat uit een vragenlijst en lichamelijk onderzoek. Het resultaat wordt met u besproken. Indien behandeling noodzakelijk is, wordt een behandelplan opgesteld.
De behandeling
Het behandelplan wordt op maat opgesteld passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt bereiken. Daarbij geeft de fysiotherapeut (preventief) advies om verergering van de klachten te doen voorkomen. Bij twijfel verwijst de fysiotherapeut u terug naar uw huisarts/specialist.
Verwijzing
U kunt met – of zonder verwijzing van huisarts/specialist bij uw fysiotherapeut terecht. Bij chronische aandoeningen welke vermeld staan op: www.zorgvergoeding.com, u dient dan wel in het bezit te zijn van een verwijzing door de huisarts/specialist.
Algemene fysiotherapie behandelingen
Algemene fysiotherapie is het behandelen van blessures aan spieren en klachten aan gewrichten en botten. Het doel van fysiotherapie is doorgaans spieren en gewrichten soepeler en steviger maken. De basis van een goede conditie is een soepel en goed functionerend bewegingsapparaat.
Gespecialiseerde fysiotherapie behandelingen
Chronisch ZorgNet is hét landelijke zorgnetwerk met bijna drieduizend aangesloten gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma en hartaandoeningen.
Dit zorgnetwerk werd ruim tien jaar geleden opgericht voor patiënten met ‘etalagebenen’, ofwel perifeer arterieel vaatlijden onder de naam ClaudicatioNet. Chronisch ZorgNet bouwt die bewezen succesvolle aanpak in kwaliteit én kosten nu verder uit naar de behandeling van andere chronische aandoeningen, te beginnen met de behandeling van hartpatiënten en patiënten met COPD.
Chronisch ZorgNet werkt continu aan het verbeteren van de zorg voor de patiënten met chronische aandoeningen, zo dicht mogelijk bij huis in sterke netwerken met andere zorgverleners en in nauwe samenwerking met diverse beroeps- en patiëntverenigingen.
- Etalagebenen of ook wel ‘claudicatio intermittens’ genoemd.
- Oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV).
- Er wordt door vernauwing van de slagaders te weinig zuurstof naar de spieren gestuurd.
- Hierdoor wordt krampachtige pijn of een doof gevoel in de benen tijdens inspanning ervaren.
- De pijn wordt dan met name in de kuiten, bovenbenen en bilspieren ervaren.
- Bij het nemen van rust zakt die pijn dan langzaamaan weg, vandaar de naam etalage benen (pijn maskeren door noodgedwongen even bij een etalage stil te gaan staan).
- Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV.
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:
- Chronische bronchitis: bij chronische bronchitis zijn de bronchiën langdurig ontstoken. Als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt er overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.
- Longemfyseem: dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.
Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk.
Veel leefstijlfactoren zoals roken, voeding en beweging hebben invloed op zowel het ontstaan als het verloop van COPD en de eventuele comorbiditeiten. Stoppen met roken, de juiste medicijnen, goede voeding en voldoende beweging zijn factoren die wél zelf te beïnvloeden zijn. Deze leefstijlfactoren zijn daarom een van de belangrijke aandachtspunten in de behandeling bij een Chronisch ZorgNet therapeut.
Een traject hartrevalidatie is een belangrijk onderdeel van het herstel van patiënten met coronair lijden. Hartrevalidatie bestaat uit een multidisciplinaire aanpak, met als doel fysiek en psychosociaal te herstellen van een doorgemaakt event/interventie en een duurzaam gezonde leefstijl aan te nemen.
Bij Chronisch ZorgNet richten we ons op het aanbieden van hartrevalidatie aan niet-complexe patiënten. Welke patiënten hiervoor in aanmerking komen wordt beoordeeld door de behandelend cardioloog en/of verwijzend hartrevalidatie coördinator op basis van de volgende criteria (zie NVVC-praktijkrichtlijn criteria niet-complexe hartpatiënten):
Tijdens de behandeling kunnen verschillende trainingsvormen worden ingezet, waaronder krachttraining, functionele training, training van het uithoudingsvermogen (aeroob en anaeroob), ontspanning en sport en spel. Het streven van hartrevalidatie is zelfredzaamheid: samen met de patiënt wordt geprobeerd om langdurige gedragseffecten te bereiken.